

VolREthics third plenary meeting

Towards the dissemination of the "Global Ethics Charter for the Protection of Healthy Volunteers in Clinical Trials"

April 18th-19th 2024

In partnership with the French National Academy of Medicine, Paris, France





Day 1, Thursday April 18, 2024 – 10:00 to 18:30 CET Welcome Addresses

10:00 to 10:40 *40 min*

Chairperson: Lionel Cavicchioli, The Conversation

- Catherine Barthélémy, President National Academy of Medicine
- Didier Samuel, CEO, the Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM)
- Hervé Chneiweiss, Chair, INSERM Ethics Committee

10:40 to 10:45 *5 min*

Meeting Objectives, François Hirsch, INSERM Ethics Committee

VolREthics' Working Groups Reports

Chairperson: **François Bompart**, INSERM Ethics Committee *Presentation of the 3 Working Groups Key topics*.

10:45 to 11:05 *20 min*

• Protect from risk of exploitation: **Sucheta B Kurundkar** (Dept of Biotechnology, Ministry of Science & Technology, India) & **Yves Donazzolo** (Eurofins Optimed, France)

11:05 to 11:25 20 min Protect from risk of harm: Jill Fisher (University of North Carolina, USA) &
Shadreck Mwale (University of West London, UK)

11:25 to 11:45 20 min • Ensure validity of studies and promote 4Rs (Respect, Refine, Reduce, Replace Healthy Volunteers): **CK Chew** (Institute for Clinical Research, Malaysia)

11:45 to 12:15 *30 min*

General Discussion: How to value and consolidate the WGs outputs?

Lunch break - 12:15 to 13:45

The "Global Ethics Charter for the Protection of Healthy Volunteers in Clinical Trials"

13:45 to 14:35

50 min

Jill Fisher (University of North Carolina, USA) & **François Bompart** (INSERM Ethics Committee)

14:35 to 14:45 *10 min*

General Discussion: *Q&A*

Industry, Contract Research Organizations and Researchers Round Table

14:45 to 16:00 *75 min*

Chairpersons: **Yves Donazzolo** (Eurofins Optimed, France) & **Luc Bigel** (DLA Piper, France)

- Aude Le-Roux (Sanofi, France)
- Deepa Arora (Clinexel, India)
- **Hélène Espérou** (INSERM, France)
- Udo Schuklenk (Editor-in-Chief at Bioethics)

16:00 to 16:15

15 min

General Discussion: Q&A

Coffee break – 16:15 to 16:45

European Round Table Discussion

16:45 to 18:00

75 min

Chairpersons: **Shereen Cox**, (University of Oslo, Norway) & **Nadina Stadler** (Independent consultant, Germany)

- Simon Kolstoe (University of Portsmouth, UK)
- Lisa Diependaele (European Commission)
- **Dirk Lanzerath** (EUREC, Germany)
- Vania Wisdom (The Lancet)

Open Discussion

18:00 to 18:30 *30 min*

Chairpersons: **Henri Caplain** (AFPT - Le Club Phase I, France), **Achille Massougbodji** (Institut de Recherche Clinique, Bénin & I.R.D., France)

Adjourn Day 1

Day 2, Friday April 19, 2024 – 9:30 to 17:30 CET International Round Table Discussion

9:30 to 11:00 *90 min*

Chairpersons: **Dafna Feinholtz** (UNESCO) & **Maya Peled Raz** (University of Haifa, Israel)

- Carleigh Krubiner (Wellcome Trust, UK)
- Nicholas Leow Chun Wei (NPRA, Malaysia)
- Christopher Ddamulira (UNCST, Uganda)
- Craig Tipple (DNDi, Switzerland)
- **Dominique Sprumont** (CIOMS)

11:00 to 11:15

15 min

General Discussion: Q&A

Coffee break – 11:15 to 11:30

Dissemination of the Ethics Charter: Breakout Sessions

11:30 to 13:00 *90 min*

Breakout Sessions' Setting, Flavie Mathieu, INSERM (France)

Breakout session 1: How to best implement the Charter? What obstacles to anticipate? What synergies?

Chairpersons: Virginie Rage-Andrieu, CNCP (France) & Roberto Abadie, University of Nebraska-Lincoln (USA)

Breakout session 2: What are the partners to be involved in its implementation?

Chairpersons: **Anne-Marie Taburet**, CPPIdf7 (France) & **Janaka Pushpakumara**, University of Rajaratay (Sri Lanka)

- ➤ Breakout session 3: How to best involve healthy volunteers and civil society? Chairpersons: Flavie Mathieu, INSERM (France) & Bram Ramjiawan, University of Manitoba & St. Boniface Hospital, Winnipeg (Canada)
 - Breakout session 4: Do we identify priority countries/regions for implementation?

Chairpersons: **Shereen Cox**, University of Oslo (Norway) & **François Eisinger**, INSERM Ethics Committee (France)

Lunch break - 13:00 to 14:00

Dissemination of the Ethics Charter: Reports from the Breakout Sessions

14:00 to 15:00 *60 min*

Chairpersons: **Agnès Saint Raymond** (Former EMA Head of International Affairs Division, France) & **Fabrizio De Ponti** (Università di Bologna, Italia)

What is next for VolREthics: Gaining from Other Initiatives, from Associations

15:00 to 16:15 *75 min*

Chairpersons: Silvia Garcia Perez (EDCTP3) & Lisa Diependaele (European Commission)

- ✓ PREPARED initiative: Doris Schroeder (University of Central Lancashire, UK&Cyprus)
- ✓ AccessAfrica2 initiative: Vivian Nchanchou Mbany (University of Oslo, Norway)
- ✓ Seintinelles: **Guillemette Jacob** (France)
- ✓ ICAReB-Clin: **Hélène Laude** (Institut Pasteur, France)

What is next for VolREthics: Gaining from Healthy Volunteers Experience

16:15 to 17:00 *45 min*

Chairperson: Shadreck Mwale (University of West London, UK)

- Jamie Norward (USA)
- Manoharan Kaviya (India)
- Badrishah Izwan (Malaysia)
- Martin Enserink (Deputy News Editor at Science magazine, The Netherlands)

Concluding Remarks

17:00 to 17:30 30 min **François Hirsch**, INSERM Ethics Committee **François Bompart**, INSERM Ethics Committee & DND*i*

Adjourn Day 2

SPONSORS





















